Τα σκαθάρια

Για την γενιά μου και για όσους τους έζησαν οι Beatles ήταν τέσσερα νέα παιδιά που μας χάρισαν τους ήχους που γέμισαν τα παιδικά μας χρόνια και μας συνοδεύουν σε όλη μας την ζωή.

Πιστεύω ότι οι Beatles είναι το σημαντικότερο συγκρότημα στην ιστορία της ποπ. Ήταν αυτοί που την έκαναν από μορφή τέχνης χωρίς ιδιαίτερο ειδικό βάρος, κοινωνικό κίνημα και τρόπο έκφρασης της γενιάς τους και πολλών άλλων που ακολούθησαν.

Στα 18 τους έπαιζαν ροκ εντ ρόλ. Στα 22 τους έγραφαν τραγούδια ποπ με απλό ήχο και στίχο. Στα 26 τους έγιναν καλλιτέχνες και τραγουδοποιοί της σύγχρονης μουσικής, ξεπερνώντας όλα τα όρια στυλ και έκφρασης. Και στα 30 τους διαλύθηκαν έχοντας κατακτήσει τα πάντα.

Χώρισαν εξαιτίας της ίδιας τους της δύναμης που προερχόταν από τη μεγάλη διαφορά που υπήρχε μεταξύ τους.

Απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλο και κάνανε ότι μπορούσαν για να σβήσουν την ενότητα που λεγόταν Beatles απογοητεύοντας τόσο με την συμπεριφορά τους όσο και με τις προσωπικές δουλειές τους.

Κάποτε ο Lennon είπε "Κανένας από μας δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι από μόνος του, γιατί ο Paul δεν είναι αρκετά δυνατός, ο George είναι πολύ κλεισμένος στον εαυτό του, ο Ringo είναι απλώς ο ντράμερ, και εγώ δεν αρέσω αρκετά στα κορίτσια".

Οι Beatles χωρίσανε και ακολουθήσανε διαφορετικούς δρόμους

Ο Lennon, ο διανοούμενος του συγκροτήματος και ο πιο ευφυής κατά πολλούς, δεν προσέφερε τίποτα καινούριο, προσχώρησε στην αντίδραση κάνοντας επανάσταση από το κρεβάτι ενός ξενοδοχείου στο Άμστερνταμ, μας έδωσε βέβαια το "Imagine", αλλά και αρκετά άλμπουμ μουσικού αποπροσανατολισμού και ηχητικής αλλοφροσύνης.

Ο Harrison μας έδωσε το "All Things Must Pass", ένα άλμπουμ μουσικά ρευστό όπου συγκέντρωσε μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς αλλά από εκεί και πέρα τίποτα...

Ο Paul ήταν ο περισσότερο πετυχημένος εμπορικά της παρέας, λίγα όμως τραγούδια του έχουν την ποιότητα του παρελθόντος.

Ο Ringo Starr ήταν ο μόνος της παρέας που δεν προσπάθησε να ξεγελάσει κανένα, φωνητικές ικανότητες δεν είχε και συνθετικές απαιτήσεις δεν πρόβαλε σχεδόν ποτέ.

Οι Beatles ακόμα ζούνε και μεγαλουργούν μέσα στις καρδιές και τα μυαλά της πλειοψηφίας των νέων συγκροτημάτων, είτε αυτοί το παραδέχονται είτε όχι. Είναι ακόμα το κέντρο αναφοράς σε πολλά πράγματα που γίνονται στον μουσικό μας κόσμο ακόμα και σήμερα, με ποικίλους μάλιστα τρόπους. Για αυτό και θα αργήσει να έρθει η στιγμή που θα πάψουν να ενδιαφέρονται οι μουσικόφιλοι για ανάλογες κυκλοφορίες.

Οι δίσκοι τους που συνέχεια επανακυκλοφορούν δεν μπορούν παρά μόνο να μας θυμίζουν τα τραγούδια μιας εποχής...

Οι Beatles ένωσαν γενεές γενεών με τα τραγούδια τους, και έκαναν τους γιους μου να ακούν την ίδια μουσική με τον πατέρα τους...


Aθανασιάδης Αθανάσιος
Λίστα όλων των άρθρων