1968. Ενώ οι Beatles βρίσκονται στην Ινδία και εντρυφούν στον μυστικισμό της Ανατολής, ο Τζον Λένον έγραψε ένα τραγούδι που παραλίγο να οδηγήσει το συγκρότημα στη διάλυση. Στο τραγούδι αυτό διακωμωδούσε τον γιόγκι Μαχαρίσι Μάχες, ο οποίος μύησε το συγκρότημα στον υπερβατικό διαλογισμό. Σε ένα κομμάτι ξύλο, μάλιστα, χάραξε κάποιους από τους στίχους του επίμαχου τραγουδιού, προκαλώντας την οργή των άλλων τριών «Σκαθαριών» και την παρ' ολίγο πρόωρη διάλυση του δημοφιλέστερου συγκροτήματος όλων των εποχών.

Τώρα, αυτό το κομμάτι «τίμιο ξύλο» του Λένον βγαίνει σε δημοπρασία. Οι δημοπράτες εκτιμούν ότι μπορεί να πουληθεί γύρω στις 180.000 ευρώ.

Ο Λένον είχε την αίσθηση ότι ο Μαχαρίσι έδειξε σεξουαλικό ενδιαφέρον για τις συζύγους των μελών του συγκροτήματος που ταξίδευαν μαζί, γεγονός που θεώρησε ανάρμοστο. Επίσης, ο Λένον υποψιάστηκε ότι ο Μαχαρίσι θέλησε να εκμεταλλευτεί τη σχέση του με τους Beatles προς οικονομικό του όφελος. Ετσι έκανε την οργή και την απογοήτευσή του στίχους, τους οποίους χάραξε πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο. «Μαχαρίσι κοίτα τι έκανες / μας κορόιδεψες όλους», λέει ο πρώτος στίχος.

Το ξύλο αρχικά βρέθηκε στα χέρια της Μορίν Στάρκι, πρώην συζύγου του Ρίνγκο Σταρ και στη συνέχεια πωλήθηκε σε έναν συλλέκτη.

Οι στίχοι του Λένον προκάλεσαν φοβερή ρήξη μεταξύ των μελών του συγκροτήματος. Προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση, ο Τζόρτζ Χάρισον έπεισε το Λένον να αλλάξει τους στίχους, καθώς φοβόταν ότι ο Μαχαρίσι θα τους έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Το τραγούδι τελικά συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «White Album» με τίτλο «Sexy Sadie» σε μία παραλλαγμένη - και ανώδυνη- στιχουργική εκδοχή.

Εδώ και δεκαετίες φημολογείται ότι στη διάρκεια της παραμονής των Beatles στην Ινδία ο Μαχαρίσι συμπεριφέρθηκε «εντελώς ανάρμοστα» προς της γυναίκες που συντρόφευαν το συγκρότημα. «Η έμπνευση γι' αυτό το τραγούδι ήταν ο Μαχαρίσι. Μόλις τον αποκάλεσα "Sexy Sadie"», δήλωσε αργότερα ο Λένον.

«Πρόκειται για ένα κομμάτι ξύλο που παραλίγο να οδηγήσει στη διάλυση των Beatles. Ο Τζον Λένον ήθελε να κυκλοφορήσει την εκδοχή του τραγουδιού που αναφερόταν στον Μαχαρίσι ως single, αλλά ο Τζωρτζ Χάρισον αρνήθηκε κατηγορηματικά, οπότε ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ τους έπεισε να κρατήσουν το κομμάτι αλλάζοντας του στίχους», δήλωσε ο Τεντ Οουεν από την εταιρεία Fame Bureau που θα δημοπρατήσει το εν λόγω αντικείμενο στις 23 Σεπτεμβρίου.

Πηγή tovima.gr
Λίστα όλων των άρθρων