Λόγω της ανάμειξής του στους φιλειρηνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, ο Lennon μπήκε στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Άγγλος καλλιτέχνης θα έδινε 75.000 δολάρια σε μία ομάδα, που θα δημιουργούσε επεισόδια στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων το 1972. Τότε δηλαδή, που ο Νίξον πήρε το χρίσμα της υποψηφιότητας για την Προεδρία. Ο Έντγκαρ Χούβερ διέταξε τη στενή παρακολούθηση του Lennon από πράκτορες του FBI, για να εντοπιστεί η «αντι-αμερικανική» του δράση. Ξεκίνησε το 1971 και τελείωσε τον Νοέμβριο του 1972, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος απέλασής του, όπως είχε ζητήσει η Υπηρεσία Μεταναστών.

Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Lennon, ένας καθηγητής Ιστορίας από την Καλιφόρνια, ο John Γουίνερ, γράφοντας βιβλίο για τον καλλιτέχνη, ζήτησε να δει τους φακέλους του FBI για την υπόθεση. Ύστερα από πολλές προσπάθειες, η υπηρεσία τού έδωσε πρόσβαση σε 300 σελίδες, οι οποίες όμως περιείχαν μεγάλα κομμάτια σβησμένα με μαύρο μαρκαδόρο. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το αμερικανικό δικαστήριο υποχρέωσε το FBI να δώσει σχεδόν ολόκληρο το υλικό στη δημοσιότητα. Παρ' όλα αυτά, 10 ακόμα σελίδες παραμένουν κλειδωμένες στα συρτάρια της υπηρεσίας, για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Ο Jon Wiener αναφέρεται λεπτομερώς στην ιστορία των αρχείων του FBI, στις ηλεκτρονικές σελίδες που έχει δημιουργήσει στο Ίντερνετ

http://www.lennonfbifiles.com/

Εκεί μπορείτε να διαβάσετε όλες τις εξελίξεις της υπόθεσης, καθώς ο καθηγητής δεν θα σταματήσει τον αγώνα του μέχρι να δημοσιευθούν όλα τα στοιχεία τού FBI.
 
Λίστα όλων των άρθρων