Τι προηγήθηκε της δολοφονίας

Λίγο πριν της 5 το απόγευμα της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου, ένας νεαρός με ένα ξανθό κορίτσι γύρω στα είκοσι πλησίασε ένα φωτογράφο που στεκόταν στη γωνία της 72ας Λεωφόρου με την δυτική πλευρά του Σέντραλ Πάρκ της Νεας Υόρκης.

- Με λένε Mark είπε ο νεαρός, και έρχομαι από την Χαβάη.

- Τι θέλεις; ρώτησε ο φωτορεπόρτερ.

- Ήρθα στη Νέα Υόρκη πριν μερικές εβδομάδες και εδώ και τρεις μέρες προσπαθώ να βρω τον John Lennon για να μου δώσει ένα αυτόγραφο στο νέο του άλμπουμ.

Στις 5 ο νεαρός πλησίασε την είσοδο του πολυτελέστατου κτιρίου Dakota, τον Lennon με την Yoko Ono που μόλις έφευγαν για το στούντιο της ηχογραφήσεως (Plant στην West 44th str. για να μιξάρουν το νέο τους μικρό δίσκο "Walking On thin Ice") και χαμογελώντας ζήτησε από τον πρώην - Μπητλ ένα αυτόγραφο, προτείνοντας του το άλμπουμ. Το ζευγάρι έγραψε μερικές λέξεις στο εξώφυλλο του νεαρού, ενώ την ίδια στιγμή ο φωτορεπόρτερ αποθανάτιζε τη στιγμή από απέναντι. Μετά ο John και η Yoko μπήκαν στην λιμουζίνα τους και έφυγαν.Ο Mark με τον φωτορεπόρτερ παρέμειναν έξω από το σπίτι του Lennon δυο ώρες, μήπως επιστρέψει για να δώσει αυτόγραφο στον δεύτερο.

Βλέποντας ότι αργεί ο Lennon, ο φωτογράφος αποφασίζει να φύγει. Ο Mark του λέει χαιρέκακα

- Περίμενε ποτέ δεν ξέρεις αν θα τον δεις ξανά !

Λίγο αργότερα φεύγει ο φωτογράφος που ήταν ο Paul Goresh του Daily Mail. Ο νεαρός Mark όμως παρέμεινε κάνοντας βόλτες...

Η Δολοφονία

Στις 11 παρά δέκα το βράδυ, ο Lennon με την Yoko κατέβηκαν από το αυτοκίνητο επιστρέφοντας που τους άφησε έξω από την αυλή του κτιρίου της Dakota. Περπάτησαν στην κλειστή αυλή κατευθυνόμενοι στην είσοδο του κτιρίου, όταν ο ίδιος νεαρός κρατώντας ένα 38άρι πλησίασε το ζευγάρι από αριστερά και είπε: - Ε, John.

Ο Lennon μισογύρισε προς το μέρος της φωνής. Ο νεαρός πυροβόλησε πέντε φορές (κατ' άλλους επτά).

- Με πυροβόλησαν ψιθύρισε ο John

Η Yoko μετά από λίγα λεπτά οδυνηρής έκπληξης άρχισε να φωνάζει κλαίγοντας

- Βοηθήστε με παρακαλώ

Στο σημείο σημείο έσπευσε ο θυρωρός και ο δολοφόνος άφησε το όπλο κάτω και έμεινε ακίνητος.

- Ξέρεις τι έκανες; (τον ρώτησε ο θυρωρός)

Εκείνος απάντησε ψύχραιμα

- Μόλις σκότωσα τον John Lennon

Κάποιος ειδοποίησε την αστυνομία ενώ ο αξιωματικός της αστυνομίας Τόνυ Πάλμα ήταν ο πρώτος που έφτασε και λίγο αργότερα ο Χέρμπ Φραουμπέργκερ.

Ο επίλογος

Δυο μέρες αργότερα η σωρός του Lennon αποτεφρώθηκε αφού μεταφέρθηκε με αυστηρά μέτρα ασφαλείας των αρχών, από το μέρος που έγινε η ιατροδικαστική εξέταση στο κρεματόριο του Φέρνκλιφ.
 
Λίστα όλων των άρθρων