Όταν ο Τζον Λένον έλεγε «αυτή τη στιγμή είμαστε πιο μεγάλοι και από τον Χριστό» έβαζε απλώς τα πράγματα στη θέση τους. Θεωρήθηκε τότε μια πολύ προκλητική δήλωση αλλά δεν ήταν, γιατί τα Σκαθάρια δεν είχαν ανάγκη την πρόκληση. Δεν ήταν απλώς ένα συγκρότημα, ήταν ένα φαινόμενο που σάρωσε τη δεκαετία του 1960, που αναποδογύρισε τα πράγματα, που προκάλεσε αλλαγές και σαν το «φαινόμενο του ντόμινο» δεν άφησε τίποτε στη θέση του. Για την ποπ κουλτούρα υπάρχει η εποχή πριν από τους Beatles και η εποχή μετά από αυτούς.

Εκαναν τόσο πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, ώστε όσοι ακολούθησαν δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να τους αντιγράψουν. Με μόλις 100 τραγούδια κατόρθωσαν να εξαντλήσουν το θέμα και δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερο από 30 χρόνια μετά τη διάλυσή τους συνεχίζουν να γνωρίζουν απίστευτη επιτυχία, λες και ο χρόνος έχει σταματήσει γι' αυτούς.

Ξεκίνησαν από το Λίβερπουλ λίγο προτού τελειώσει η δεκαετία του 1950. Το 1962 το πρώτο δελτίο Τύπου που θα συντάξει γι' αυτούς ο μάνατζέρ τους Μπράιαν Επστάιν έγραφε: «Μια μέρα οι Beatles θα είναι μεγαλύτεροι από τον Ελβις». Σύντομα αποδείχθηκε ότι είχε απόλυτο δίκιο. Η «beatlemania» ξέσπασε το 1963 και οι Beatles, ύστερα από μια ιλιγγιώδη πορεία και μερικούς σπουδαίους δίσκους, διαλύθηκαν τελικά το 1970 έχοντας αλλάξει για πάντα τη μουσική, την εμφάνιση, τη συμπεριφορά και την αισθητική των νέων ανθρώπων.

Ο Τζον Λένον είχε αναδειχθεί ηγετική φυσιογνωμία των Σκαθαριών. Στα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυσή τους αποδείχθηκε ότι ήταν ευρύς και αυτόνομος καλλιτέχνης και όχι απλώς μέλος ενός πολύ δημοφιλούς συγκροτήματος. Με τη σύντροφό του Γιόκο Ονο, η οποία για πολλούς οπαδούς των Beatles ήταν η μισητή «κιτρινιάρα» που έφταιγε για τη διάλυση του συγκροτήματος, είχαν συστηματική πολιτική δράση, η οποία πήρε διάφορες μορφές: συνεντεύξεις, πρόκληση (όπως η περίφημη παραμονή τους στο κρεβάτι γυμνοί), ομιλίες για την παγκόσμια ειρήνη. Πάνω από όλα όμως ήταν οι στίχοι των τραγουδιών του που έδιναν το στίγμα του ακούραστου επαναστάτη.

Ο Τζον Λένον προσπάθησε να αρνηθεί την επιτυχία που τον είχε κυκλώσει από παντού, να ξαναθυμηθεί τη λαϊκή του καταγωγή, την ταξική του συνείδηση και τα δύσκολα και άσχημα παιδικά χρόνια στο Λίβερπουλ. Εγινε σύμβολο της ειρήνης, βορά στα νύχια του Τύπου, αντικείμενο μυθολογίας και κυκλοφόρησε μερικούς δίσκους στους οποίους μόνο αποσπασματικά μπορούμε να διακρίνουμε το σπουδαίο ταλέντο του.

Τον δολοφόνησε ένας θαυμαστής του στις 8 Δεκεμβρίου του 1980. Ο Τζον Λένον όμως άφησε πίσω του μια μόνιμη παρακαταθήκη τραγουδιών αλλά κυρίως ιδεών, απόψεων και συμβολισμών για τη ζωή, την αγάπη και την ειρήνη.

28/04/2002

Το ΒΗΜΑ

ΜΑΚΗΣ ΜΗΛΑΤΟΣ
 
Λίστα όλων των άρθρων