Στον Tζον Λένον οφείλεται ο θάνατος του «πέμπτου Mπιτλ», Στιούαρτ Σάτκλιφ, υποστηρίζει η αδελφή του τελευταίου

JAMES MORRISON

Τετράδιο με σκίτσα του Στιούαρτ Σάτκλιφ, του λεγόμενου «πέμπτου Μπιτλ», αποτυπώνει τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του ύστερα από καβγά με τον Τζον Λένον. Αυτό υποστηρίζει η αδελφή του Σάτκλιφ, Πολίν, που βγάζει στο σφυρί, στα τέλη Ιουλίου, ένα πολύ μεγάλο αρχείο με άγνωστους στίχους, σκίτσα και επιστολές του πρόωρα χαμένου μπασίστα.

Ο Στιούαρτ Σάτκλιφ ήταν μέλος των Μπιτλς για δύο χρόνια, στην πρώιμη φάση του συγκροτήματος, και αποχώρησε για να ασχοληθεί με τις εικαστικές τέχνες. Πέθανε όμως από εγκεφαλική αιμορραγία στο Αμβούργο, στις 10 Απριλίου του 1962. Οι γιατροί είπαν τότε ότι δεν βρήκαν ίχνη ασθένειας. Για καιρό φημολογούνταν ότι ο θάνατός του προκλήθηκε ως αποτέλεσμα βλαβών που προκλήθηκαν σε καβγά τρία χρόνια νωρίτερα, καβγά στον οποίο ο Τζον Λένον προσπάθησε να τον υπερασπίσει.

H Πολίν Σάτκλιφ υποστηρίζει ωστόσο ότι κύρια αιτία του θανάτου του ήταν ένας άλλος καβγάς που είχε με τον ίδιο τον Λένον. H Σάτκλιφ έχει ήδη γράψει βιογραφία του αδελφού της στην οποία υποστηρίζει την εκδοχή αυτή, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η εγκεφαλική αιμορραγία που κόστισε τη ζωή του Στιούαρτ οφείλεται σε βλάβη που προκάλεσε ο Τζον σε κατάσταση λυσσώδους ζήλειας. Μετά θάνατον αποκαλύφθηκε ότι ο Στιούαρτ είχε ένα χτύπημα στο κρανίο, από σύγκρουση ή κλωτσιά. Λίγους μήνες νωρίτερα ο Τζον τον είχε κλωτσήσει άσχημα στο κεφάλι σε μια παρατεταμένη, απρόκλητη επίθεση».

H Πολίν Σάτκλιφ παρουσιάζει τώρα ως ντοκουμέντο ένα τετράδιο με σκίτσα του Στιούαρτ, το οποίο και περιλαμβάνεται στη δημοπρασία. Ενώ σε άλλα τετράδια με σκίτσα ο Σάτκλιφ παρουσιάζεται ως ταλαντούχος σκιτσογράφος και ποιητής, στο τελευταίο, το μαύρο τετράδιο, δείχνει σαφή σημάδια πνευματικής ασθένειας. Λέξεις και φράσεις όπως «μαρτύριο», «εκρήγνυμαι», «ματωμένος εγκέφαλος» έχουν γραφτεί εκεί με τρεμάμενο χέρι, με σημάδια κραυγών και με συνοδεία σκοτεινών, αφηρημένων σκίτσων. Αλλού ο Σάτκλιφ προσπαθεί να δικαιολογήσει την κατάστασή του και να αυτοπαρηγορηθεί λέγοντας ότι περιμένει ειδική ιατρική βοήθεια.

Και ομοφυλοφιλικό επεισόδιο

H Πολίν Σάτκλιφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο Τζον Λένον είχε πει κάποτε ότι μεταξύ αυτού και του αδελφού της υπήρξε ερωτικό ομοφυλοφιλικό επεισόδιο. Ήταν στενοί φίλοι, είχαν δε γνωριστεί στη Σχολή Τεχνών του Λίβερπουλ ως φοιτητές. H εγκεφαλική βλάβη, σύμφωνα πάντα με την Πολίν Σάτκλιφ, δεν μπορεί να προκλήθηκε από εκείνο τον μακρινό -τρία χρόνια πριν από τον θάνατο του Σάτκλιφ- καβγά που θεωρούνταν η αιτία, καθώς οι γιατροί αποκλείουν μια τέτοια σύνδεση.

Πάντως ο Άλαν Κλέισον, με τον οποίο η Σάτκλιφ συνεργάστηκε στη συγγραφή του σεναρίου ταινίας με θέμα τη ζωή του Στιούαρτ με τους Μπιτλς, υποστηρίζει ότι οι δυο τους είχαν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα την εποχή της συνεργασίας τους. Είχαμε συμπεράνει ότι η κατάσταση του Στιούαρτ οφειλόταν σε υπερβολική χρήση αμφεταμινών. Και ότι στον μόνο καβγά που αναμείχθηκε ο «πέμπτος Μπιτλ», το 1961, ο Λένον τον βοήθησε.

14/07/2003
ΤΑ ΝΕΑ
 
Λίστα όλων των άρθρων