Τα ερωτικά σκίτσα του «Σκαθαριού» βρίσκονται ξανά στην επικαιρότητα. Και δεν πρόκειται για επανεκτίμηση της καλλιτεχνικής τους αξίας. Είναι η δίωξη που έγινε στην γκαλερί η οποία τα παρουσίασε που συζητείται και πάλι.
Ήταν... άσεμνα και προκλητικά ή απλώς μια... χλιαρή αντίδραση της εποχής που παραλίγο να έβαζε «βόμβα» στον κόσμο της τέχνης, τρεις δεκαετίες πριν από το δικό μας Outlook;
Ο Τζον σκιτσάρισε τον εαυτό του και τη Γιόκο να κάνουν σεξ, σε διάφορες στάσεις, τον μήνα του μέλιτος και αυτές τις λιθογραφίες φιλοξένησε γκαλερί του Λονδίνου. H έκθεση προκάλεσε διαμαρτυρίες - είπαν τότε πως με αυτά ο Λένον έδινε κακό παράδειγμα στους νέους - και ασκήθηκε δίωξη στην γκαλερί. Στο παραπέντε όμως - όπως αποκαλύπτουν σήμερα έγγραφα από τα Εθνικά Αρχεία της Αγγλίας - η δίωξη που βασιζόταν στον νόμο περί ασέμνων σταμάτησε, με το σκεπτικό πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε θύελλα σε ολόκληρο τον κόσμο της τέχνης και των συλλογών. Ακόμη και η βασίλισσα - είπαν - είχε στη συλλογή της άσεμνα έργα.
H Γκαλερί Τέχνης του Λονδίνου, στη Νιού Μποντ Στριτ, παρουσίαζε τον Ιαουνάριο του 1970 τις 14 εκείνες λιθογραφίες του Τζον Λένον (ο οποίος αποχωρούσε από τους Beatles και ξεκινούσε μια καινούργια ζωή με την αγαπημένη του Γιόκο Όνο) σαν «πολύ προσωπικά και ερωτικά» έργα του καλλιτέχνη και σχεδίαζε να κρατήσει την έκθεση για δύο εβδομάδες. Τη δεύτερη μέρα όμως, με παρέμβαση της Σκότλαντ Γιαρντ, η έκθεση έκλεισε και ασκήθηκε δίωξη στους ιδιοκτήτες της γκαλερί - όχι όμως βασισμένη στον νόμο περί ασέμνων.
Σε αυτό έπαιξε ρόλο μια επιστολή από τον καλλιτέχνη Πι Εφ Σι Φούλερ από το Μεϊντστόουν του Κεντ, που προειδοποιούσε για πιθανές συνέπειες καταδίκης της γκαλερί. «Όλες οι μεγάλες συλλογές στον κόσμο ήταν πιθανό να αντιμετώπιζαν πρόβλημα».


«Κακή τέχνη, αλλά πουλάει»

Το 1970, πολλοί είχαν μιλήσει για «κακή τέχνη». Και δεν ήταν μόνο η αστυνομία, κάποιες αγανακτισμένες φεμινίστριες και η 48χρονη νοικοκυρά από το Σάρεϊ που εθίγη από το ζωγραφιστό σεξ του Τζον και της Γιόκο και τηλεφώνησε στην αστυνομία. Ήταν και άνθρωποι της τέχνης, όπως ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Γιουτζίν Σούστερ, που είχε παραδεχθεί στους αστυνομικούς πως «είναι κακή τέχνη, αλλά το όνομα πουλάει...». Και συνεχίζει να πουλάει τρελά. Το όνομα του Λένον ακόμη και κάτω από ακατανόητες μουντζούρες είναι χρυσάφι και κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει πόσα ακόμη από τα σκίτσα και τα σκαριφήματα του Τζον έχει κρυμμένα στο συρτάρι η Γιόκο. Όταν μάλιστα βγαίνουν στην επιφάνεια παλιές ιστορίες, καλλιτεχνικές αμαρτίες και παρασκήνιο, είναι αλήθεια πως μαζί με τη μνήμη φρεσκάρεται και η αξία των έργων. Και αυτό ακόμη και θρύλοι μεγέθους Λένον το έχουν ανάγκη.

LINKS

http://www.johnlennonartwork.com/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/3561607.stm


26/03/2004

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ
ΤΑ ΝΕΑ
 
Λίστα όλων των άρθρων