Δύο Ιταλίδες επέστρεψαν στον σερ Πολ Μακάρτνεϊ το θεωρούμενο ως χαμένο ημερολόγιό του, από το 1970, που κρατούσαν είκοσι χρόνια... κρυφό


ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Ο Πολ Μακάρτνεϊ δεν βρήκε μόνο τον ενθουσιασμό των θαυμαστών και το μεγαλείο του Κολοσσαίου στην προχθεσινή συναυλία του στη Ρώμη. Βρήκε και το χαμένο του ημερολόγιο. Δύο κυρίες από την «Αιώνια Πόλη» επέστρεψαν στο «Σκαθάρι» την ατζέντα που είχε χάσει εδώ και είκοσι χρόνια. «Κακά κορίτσια», αστειεύτηκε ο σερ Πολ. Κρατούσαν στα σκοτεινά ίσως την πιο ζουμερή περίοδο των Beatles. Αυτή λίγο πριν από το τέλος.

Στο ταξίδι του από την Ιταλία πίσω στο Λονδίνο, ο Μακάρτνεϊ ξαναδιάβασε το ημερολόγιο και επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του. Για είκοσι χρόνια, όμως, δύο αδελφές από τη Ρώμη, η Φραντσέσκα και η Πάολα, κρατούσαν το ημερολόγιο του Πολ Μακάρτνεϊ. Και στην επίσκεψή του τώρα στη Ρώμη αποφάσισαν να του το επιστρέψουν. Έμειναν ώρες περιμένοντας έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο «Τρινιτά Ντι Μόντι», κατάφεραν να ξεπεράσουν και τα βουνά από τα εμπόδια που έστησαν μπροστά τους οι άνθρωποι της ασφάλειάς του. Τις κυνήγησαν, πήραν το ασανσέρ, κρύφτηκαν και πέτυχαν. Η Φραντσέσκα και η Πάολα στέκονταν μπροστά στον σερ Πολ, με ένα κόκκινο βιβλιαράκι στα χέρια. «Πρέπει να σας άρεσε η συναυλία πολύ, έτσι;», ξαναστειεύτηκε ο Πολ.

Για δύο δεκαετίες οι δύο αδελφές κράτησαν καλά το μυστικό τους. Το ημερολόγιο του Πολ ήταν κρυμμένο μέσα σε στοίβες από παλιά βιβλία, τα περισσότερα από αυτά να περιμένουν τη σειρά τους προς πώλησιν. Εκεί μέσα και η ατζέντα ενός από τους πιο διάσημους ανθρώπους του πλανήτη, καθώς ένα κομμάτι της ζωής του Μακάρτνεϊ, από το 1970, ήταν σημειωμένο εκεί μέσα. Στιγμές ευτυχίας από τη ζωή του με τη Λίντα, ημερομηνίες με τα γενέθλια φίλων και συγγενών, τα ραντεβού του με ανθρώπους των δισκογραφικών εταιρειών, αλλά και σκίτσα με παιδική αφέλεια, που κάποιος θα έλεγε πως ήταν τα «Σκαθάρια» που έπαιζαν μεταξύ τους.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Κάποιες φράσεις γραμμένες εκεί μέσα φέρουν επάνω τους το βάρος της Ιστορίας. «Έρχεται ο Τζον για να συζητήσουμε τη διάλυση της συνεργασίας μας». Μαντέψτε! Ιούνιος 1970, το τέλος των Beatles. Πώς, όμως, το ημερολόγιο έφτασε στα χέρια της Πάολα και της Φραντσέσκα ντε Φάζι, κόρες ενός δικηγόρου της Ρώμης; Και εδώ κρύβεται μια περιπέτεια. «Όλα ξεκίνησαν το Πάσχα του 1980 - αφηγούνται τα κορίτσια στην ιταλική «Ρεπούμπλικα» - όταν ο μπαμπάς μάς είχε πάρει μαζί του στο Λονδίνο για να επισκεφθεί τα αδέλφια του.

Ήταν κάτι που έκανε συχνά από τότε που χάσαμε τη μαμά». Ένα πρωί, και ενώ οι αδελφές με τα ξαδέλφια τους είχαν πάει εκδρομή στο Σεν Τζον Γουντς, βρέθηκαν να κάνουν βόλτες έξω από ένα σπίτι του Μακάρτνεϊ, όπως τους έδειξαν τα ξαδέλφια που ήξεραν την περιοχή. «Έκαναν εργασίες τότε στο σπίτι, δούλευαν μάστοροι μέσα και η πόρτα ήταν ανοιχτή», λέει η Πάολα με συγκίνηση. «Δεν φοβηθήκαμε καθόλου. Μπήκαμε μέσα και αρχίσαμε να ψάχνουμε τα πράγματα. Χωρίς να το σκεφτούμε αρπάξαμε το ημερολόγιο και ένα κομμάτι χαρτί που είχε γραμμένη μουσική επάνω του».

Οι κοπέλες ήταν φανατικές θαυμάστριες των Beatles και άλλων μουσικών (πράγμα που μπορεί να δει κανείς και στο σάιτ που έχουν http: //www.francescadefazi.com) και κράτησαν σαν φυλακτό το απόκτημά τους. Φρόντισαν, ωστόσο, όπως είπαν τώρα που συνάντησαν τη φήμη, να ζητήσουν και εκτίμηση της αξίας του. Αν ο Μακάρτνεϊ δεν αναγνώριζε την αυθεντικότητά του, δεν γινόταν τίποτε.

Όταν έμαθαν πως ο Μακάρτνεϊ ερχόταν στην πόλη τους, αποφάσισαν να το επιστρέψουν. Σκέφτηκαν πως, έτσι και αλλιώς, ο Πολ έπρεπε να το έχει.

«Εσύ είσαι που παρανοείς πράγματα...»

10 Απριλίου 1970: Ο Μακάρτνεϊ περιγράφει τη συνάντηση με τον Τύπο για να ανακοινώσει τα προσωπικά του σχέδια και γράφει: «Ο Μακάρτνεϊ αφήνει τους Beatles».

14 Ιουλίου 1970: «Έρχονται ο Τζον και η κυρία», γράφει ο Πολ, χωρίς να αναφέρει το όνομα της Γιόκο Όνο.

Υποβρύχια έμπνευση: Στις 10 Μαΐου του '70 το σχέδιο παραπέμπει στο «Yellow Submarine».

Η μαγική περιοδεία: Τα σκίτσα τεσσάρων παράξενων προσωπικοτήτων που δείχνουν κατευθείαν στο Magical Mystery Tour.

Το 1970 ο Πολ και η Λίντα έγραφαν σε αυτό το ημερολόγιο σχεδόν τα πάντα. Στις 18 Ιουνίου η Λίντα σημείωνε τα γενέθλια του Πολ «birthday of my husband», σε μια άλλη σελίδα, 26 Μαρτίου, αναφέρεται ένα τηλεφώνημα του Χάρισον: «Εσύ είσαι που παρανοείς πράγματα, όχι εγώ. Χάρε Κρίσνα!». Για ποιο λόγο υπήρξε η διαφωνία, το ημερολόγιο δεν αφήνει να καταλάβουμε, όμως την εποχή εκείνη οι κόντρες των Beatles ήταν καθημερινή υπόθεση. Η ιστορία λέει πως η τελευταία φορά που βρέθηκαν μαζί οι Beatles στα στούντιο Άμπεϊ Ρόουντ ήταν στις 20 Αυγούστου του 1969. Στις 8 Απριλίου του '70 διαβάζουμε: «Ο Πολ λέει στον Τζον: "Ούτε εγώ είμαι Beatles". Και η απάντηση του Τζον Λένον, θρυλική: "Ωραία, είμαστε δύο λοιπόν"».


15/05/2003

ΤΑ ΝΕΑ
 
Λίστα όλων των άρθρων