Την εποχή του '60 όταν οι Beatles τραγουδούσαν το «Back In The USSR», δεν φαντάζονταν ποτέ ότι ένα μέλος τους, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ, θα έστηνε στην καρδιά της Μόσχας, στην Κόκκινη Πλατεία, μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το Σάββατο το βράδυ, το πρώην σκαθάρι με την μπάντα του έπαιξαν μπροστά στους 20.000 ενθουσιώδεις Ρώσους, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, μια σειρά από τραγούδια που περιλάμβαναν κυρίως επιτυχίες των Beatles. Το κοινό ένα μίγμα από νεόπλουτους που έφταναν με Μερσέντες και μεσήλικες με παλιά μπλουζάκια των Beatles πλήρωσε από 30 ώς 300 δολάρια σε μια χώρα που ο μέσος μισθός είναι 140 δολάρια, παρά τις προσπάθειες του Μακ Κάρτνεϊ να κατεβάσει όσο ήταν δυνατόν την τιμή. Οπως είπε ο ίδιος ο Μακ Κάρτνεϊ «είχα επανειλημμένα προσπαθήσει να επισκεφθώ τη Ρωσία όταν κυβερνούσαν οι κομμουνιστές, οι οποίοι πάντα αρνούνταν να με δεχτούν. Τώρα επιτέλους θα τραγουδήσω μπροστά σε ένα κοινό που είναι έτοιμο να δεχτεί τα κομμάτια μου».

Πάντως, οι καιροί άλλαξαν, αφού ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν δέχτηκε τον Μακ Κάρτνεϊ και τη σύζυγό του στο Κρεμλίνο, ομολόγησε ότι ήταν λάθος που κάποτε τα τραγούδια των Beatles θεωρούνταν «προπαγάνδα μιας παρακμιακής ιδεολογίας» και τους χάρισε έναν οδηγό του Κρεμλίνου. Ο Μακ Κάρτνεϊ ανταπέδωσε τραγουδώντας στο Ρώσο πρόεδρο το «Let It Be», το οποίο, σε ό,τι αφορά τους στίχους, οι κριτικοί το είχαν χαρακτηρίσει το πιο ηττοπαθές τραγούδι της θρυλικής μπάντας.

Δ.Α.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/05/2003
 
Λίστα όλων των άρθρων